CrossFit Deventer

CrossFIT MATERIALEN

Hoewel er bij CrossFit veel oefeningen zijn die je met je eigen lichaamsgewicht doet, zijn er ook een aantal oefeningen met materialen. Als je net met CrossFit start, kan het verwarrend zijn wat je nou moet pakken. 

Op deze pagina vind je wat voorbeelden van materialen. Zijn er nog dingen die je mist? Laat het ons gerust weten!

lessen materiaal crossfit gewichten plates
materialen woorden lessen crossfit termen barbell

Veelgebruikte materialen bij weightlifting

 • Barbell – Deze halterstang is speciaal gemaakt voor Olympisch gewichtheffen. De stang voor vrouwen weegt 15 kilo, de stang voor mannen 20 kilo. In onze box zijn ook barbells van 7,5 en 10 kilo aanwezig.
 • Bumperplates – Dit zijn rubberen schijven van uiteenlopende gewichten, die je aan je barbell kunt bevestigen. Bumperplates kunnen tegen een stootje, de gewichten vanaf 10 kilo kun je op de grond laten vallen zonder dat ze kapot gaan.
 • Sluiting / collar – De plates verzeker je aan je stang door middel van een sluiting. Ongeacht welk gewicht je aan je stang hebt, gebruik deze sluitingen altijd!

Conditioneel en kracht

 • Echo / assault bike – Wie denkt dat hij goed kan fietsen, kan wel eens voor verrassingen komen te staan bij de echo bike. Hoewel je met je armen je benen kunt ondersteunen, blijft het een apparaat waar je compleet stuk op gaat!
 • Kettlebells – Een ronde, metalen ‘bal’ met een handvat. De kettlebells zijn er in diverse gewichten. We hebben zelfs kettlebell lessen in onze box!
 • Concept 2 roeier – Met dit roeiapparaat kun je je op het droge in het zweet werken. Je hebt hem vast wel eens gezien!
 • Medicine ball – Deze leren bal is groter en stukken zwaarder dan alle andere ballen. Het standaard heren gewicht is 20lb (9kg) en voor dames 14lb (6kg).
 • Plyo box – Box jumps doe je op deze houten kist. Hij is zo gemaakt dat je hem op drie verschillende hoogtes kunt zetten.
 • Dumbbell – Een gewicht dat je makkelijk met een hand vast kunt houden. Dat vergt wel stabiliteit van je polsgewrichten, omdat een dumbbell verdeeld is in twee gewichten aan een handvat.
 • GHD – Een afkorting Glute Ham Developer. Anders gezegd, een toestel waarmee je onder andere je glutes (billen) en hamstrings kunt trainen.

dumbbell materialen crossfit squat
woorden crossfit box materialen

Lichaamsgewicht en gymnastics

 • AbMat – Als je dit kussentje in je onderrug legt tijdens een sit-up, worden je buikspieren volledig uitgerekt in de startpositie. Je traint daardoor een stuk effectiever!
 • Peg board – Een houten peg board hangt aan de muur van de box. Doordat je houten stokjes in de gaten van het peg board zet, kun je via de muur naar boven klimmen.
 • Speedrope – Oftewel een snel touwtje! Dit is een springtouw, die dunner is dan een regulier springtouw. We gebruiken deze om bijvoorbeeld double unders te springen.
 • Weightvest – Dit vest kan met gewichten gevuld worden, zodat je een extra zware workout doet!
 • Ringen – Wat Epke kan, kunnen wij ook! Deze houten ringen kun je gebruiken voor bijvoorbeeld ring rows of een muscle up.

Meer leren over CrossFit?

lessen wod crossfit floor vloer

Voorbeeld WOD’s

Voorbeeld WOD’s Als je hebt gelezen wat voor materialen we in een CrossFit box gebruiken, wil je natuurlijk ook weten wat je ermee kunt doen. Bij CrossFit Deventer volgen we een programmering waarbij je de meest uiteenlopende WOD’s doet. Bekijk hieronder hoe een WOD is opgebouwd en zie tevens een voorbeeld! Soorten Getimed – Voer alle

Lees verder »
crossfit rack zaal box sport

FAQ

FAQ We begrijpen best dat je na het bekijken van onze website nog wat vragen hebt. We hebben ze daarom hieronder overzichtelijk voor je neergezet. Staat je vraag of antwoord nog niet in de FAQ, neem dan gerust contact met ons op! Hoe start ik met CrossFit? Wij geloven dat iedereen mee kan doen met

Lees verder »
materialen woorden lessen crossfit termen barbell

Woordenboek

Woordenboek CrossFit is van origine een Amerikaanse sport. Daardoor worden er maar weinig Nederlandse woorden gebruikt. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van afkortingen. Immers besteden we liever meer tijd aan onze work-out dan aan het uitschrijven van deze termen.  Hieronder vind je enkele bijzondere CrossFit woorden. Klik vooral door naar de onderliggende pagina’s, waar

Lees verder »