Woordenboek

CrossFit is van origine een Amerikaanse sport. Daardoor worden er maar weinig Nederlandse woorden gebruikt. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van afkortingen. Immers besteden we liever meer tijd aan onze work-out dan aan het uitschrijven van deze termen. 

Hieronder vind je enkele bijzondere CrossFit woorden. Klik vooral door naar de onderliggende pagina’s, waar je nog meer informatie kunt vinden! Wees gerust, je leert het allemaal gaandeweg. 

materialen woorden lessen crossfit termen barbell

Onmisbare woorden bij het starten met CrossFit

 • WOD – Oftewel Workout Of the Day. Iedere dag doe je bij CrossFit een andere training. Bij CrossFit Deventer lees je ‘s morgens vroeg in onze app wat de WOD van die dag is. Telkens weer een verrassing!
 • Rx’d – Als je de WOD Rx’d doet, doe je hem volgens het boekje. Dat wil zeggen dat je hem uit kunt voeren met de gewichten en oefeningen zoals deze voorgeschreven staan.
 • Scaled – Gelukkig is er een alternatief voor Rx’d, dat is Scaled. We willen namelijk dat iedereen gewoon mee kan doen aan de WOD. Pak gerust een lichter gewicht of doe een andere oefening, geschaald werk je net zo hard, op jouw niveau!
 • Box – De locatie waar de CrossFit lessen worden gegeven, wordt een box genoemd. Om CrossFit lessen te mogen geven, moet de box een jaarlijkse CrossFit licentie aanschaffen. Ook moeten de trainers zich regelmatig bijscholen. Diverse fitnesscentra bieden bijvoorbeeld Crosstraining aan, maar dat biedt dus niet dezelfde kwaliteit en lesinhoud als in een CrossFit box. Bekijk hier een drone video door onze box!

oorden crossfit dumbbell

Materialen

 • Dumbbell – Een gewicht dat je makkelijk met een hand vast kunt houden. Dat vergt wel stabiliteit van je polsgewrichten, omdat een dumbbell verdeeld is in twee gewichten aan een handvat.
 • GHD – Een afkorting Glute Ham Developer. Anders gezegd, een toestel waarmee je onder andere je glutes (billen) en hamstrings kunt trainen.
 • AbMat – Als je dit kussentje in je onderrug legt tijdens een sit-up, worden je buikspieren volledig uitgerekt in de startpositie. Je traint daardoor een stuk effectiever!
 • Pegboard – Een houten pegboard hangt aan de muur van de box. Doordat je houten stokjes in de gaten van het pegboard zet, kun je via de muur naar boven klimmen.
 • Speedrope – Oftewel een snel touwtje! Dit is een springtouw, die dunner is dan een regulier springtouw. We gebruiken deze om bijvoorbeeld double unders te springen.

Workout (-type)

 • Murph – Bij CrossFit heb je zogenaamde Hero WOD’s. Dit zijn workouts die opgedragen zijn aan oorlogsveteranen. Murph is er ook zo een. Met een gewichtsvest om, doe je het volgende: eerst 1 mijl hardlopen, dan 100 pullups, vervolgens 200 pushups, dan 300 squats, tenslotte weer 1 mijl hardlopen. 
 • Benchmark – Murph is een voorbeeld van een benchmark WOD. Met deze WODS kun je je meten met de rest van de wereld. Goed om af en toe te herhalen om je progressie te meten!
 • Filthy fifty – Dit is een chipper WOD, veel herhalingen met weinig gewicht. Iedere oefening doe je in dit geval 50 keer. Benieuwd naar de inhoud? Kijk eens bij Voorbeeld WOD’S.
 • The girls – Deze meiden zijn gemeen, het zijn namelijk een aantal pittige benchmark WOD’s. Lees hiernaast maar eens de woorden van oprichter Greg Glassman!

“I thought that anything left you flat on your back looking up to the sky asking, what the f*** happened to me, deserves a female name.”

CrossFit oprichter, Greg Glassman
woorden handstand crossfit push up

Bewegingen

 • Snatch – Bij deze beweging trek je de stang vanaf de grond in een beweging omhoog, boven je hoofd. Een explosieve, technische oefening. Bij de weightlifting lessen kun je dit soort lifts verwachten!
 • HSPU – Sta in handstand positie, laat je zakken totdat je hoofd de grond raakt. Vervolgens duw je jezelf weer uit. Een push-up in een handstand, dus.
 • T2B – Bij een Toes to Bar hang je aan het rek en breng je je tenen tegen de stang tussen je handen. Het is pas een herhaling als je voeten eerst achter de loodlijn zijn geweest en je met beide voeten tegelijk de stang raakt.
 • Burpee – Who doesn’t like burpees?! Zet je handen vanuit een staande positie op de grond, breng je borst en bovenbenen naar de vloer, spring met je voeten naar je handen, kom rechtop staan en maak een sprong met je handen boven je hoofd. 

Meer leren over CrossFit?

lessen materiaal crossfit gewichten plates

Materialen

CrossFIT MATERIALEN Hoewel er bij CrossFit veel oefeningen zijn die je met je eigen lichaamsgewicht doet, zijn er ook een aantal oefeningen met materialen. Als je net met CrossFit start, kan het verwarrend zijn wat je nou moet pakken.  Op deze pagina vind je wat voorbeelden van materialen. Zijn er nog dingen die je mist?

Lees verder »
lessen wod crossfit floor vloer

Voorbeeld WOD’s

Voorbeeld WOD’s Als je hebt gelezen wat voor materialen we in een CrossFit box gebruiken, wil je natuurlijk ook weten wat je ermee kunt doen. Bij CrossFit Deventer volgen we een programmering waarbij je de meest uiteenlopende WOD’s doet. Bekijk hieronder hoe een WOD is opgebouwd en zie tevens een voorbeeld! Soorten Getimed – Voer alle

Lees verder »
crossfit rack zaal box sport

FAQ

FAQ We begrijpen best dat je na het bekijken van onze website nog wat vragen hebt. We hebben ze daarom hieronder overzichtelijk voor je neergezet. Staat je vraag of antwoord nog niet in de FAQ, neem dan gerust contact met ons op! Hoe start ik met CrossFit? Wij geloven dat iedereen mee kan doen met

Lees verder »